Kunststof buigen

Kunststof buigen, ook wel draperen of vormen genoemd, is een vorm van thermisch (warm) vervormen waarbij het hele materiaal verwarmd wordt. Deze bewerking wordt toegepast voor producten met een enkele buiging. Een variant hierop is koud buigen of tempervormen, geschikt voor polycarbonaat en PETG. Als specialist buigen wij kunststof voor u in elke gewenste vorm.

 

Kunststof buigen: zo werkt het

Bij het buigen van kunststof wordt het hele plaatmateriaal eerst verwarmd in een thermo-vormoven, waardoor het plastisch (week) wordt. Vervolgens wordt de plastische plaat over een maatwerk mal geplaatst. Na afkoeling behoudt het materiaal de aangenomen vorm van de mal. Alle thermoplastische kunststoffen kunnen warm gebogen worden.

Koud buigen of tempervormen

Polycarbonaat en PETG zijn ook koud te buigen (tempervormen). Bij deze techniek wordt een kunststof plaat in koude toestand in de gewenste vorm geforceerd. Vervolgens wordt de plaat in een temperoven tot een lage temperatuur (maximaal 70 graden) verhit. Daardoor verdwijnt de spanning uit het materiaal en behoudt deze na afkoeling de aangenomen vorm. Voordeel van deze bewerkingstechniek is dat er optisch geen verschil is met het onbewerkte materiaal en dat de kosten bij grote series relatief laag zijn.

Wij kunnen vrijwel elk kunststof plaat voor u buigen, in elke gewenste vorm en voor diverse toepassingen. Wilt u een ‘extreme’ vorm en maximale vormvastheid? Kies dan voor warm buigen.

Welke materialen zijn geschikt?

Wij kunnen alle thermoplastische kunststoffen voor u buigen, waaronder:

Polycarbonaat en PETG zijn ook koud te buigen (tempervormen).

Machines / gereedschappen

Voor het warm en koud buigen van kunststof gebruiken wij uitsluitend op maat gemaakte mallen. Daarnaast maken wij gebruik van twee type ovens: een thermo-vormoven voor verwarming van de kunststof platen bij warm buigen en een temperoven bij koud buigen of tempervormen.

Specificaties

In onze ovens kunnen wij kunststof plaatmaterialen buigen met een maximale lengte van 2850 mm en maximale breedte van 2000 mm.

Wilt u meer informatie over kunststof buigen / draperen of de mogelijkheden voor uw toepassing bespreken? Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Terug naar boven