Kunststof zetten

Kunststof zetten is een vorm van thermisch (warm) vervormen waarbij het materiaal plaatselijk wordt verwarmd en een ‘knik’ wordt gemaakt. Met deze bewerkingstechniek zijn producten met meerdere buigingen mogelijk. Een variant hierop is koud zetten of kanten, geschikt voor polycarbonaat en PETG.

Kunststof zetten: zo werkt het

Waar bij het buigen van kunststof het hele plaatmateriaal wordt verwarmd, gebeurt dit bij zetten plaatselijk, met behulp van gloeispiralen. Wij maken voor deze techniek gebruik van een lijnbuigmachine (buigbank), waardoor grote platen met meerdere vouwlijnen in één cyclus bewerkt kunnen worden. Elke vouwlijn wordt traploos verwarmd tot de juiste temperatuur is bereikt. Vervolgens wordt het materiaal in de gewenste hoek gebogen. Na afkoeling behoudt het bewerkte product de aangenomen vorm. Alle thermoplastische kunststoffen kunnen warm gezet worden.
Wij kunnen vrijwel elk kunststof plaat met een maximale lengte van 2500 mm voor u zetten, waarbij maximaal 4 vouwlijnen in één cyclus bewerkt kunnen worden. Zo maken wij onder meer u-vormen.

Koud zetten of kanten van kunststof

Polycarbonaat en PETG kunnen ook koud gezet worden. Bij deze techniek worden kunststof platen in koude toestand op een zetbank in de gewenste hoek geforceerd. Na afkoeling behoudt de plaat de aangenomen vorm.

Welke materialen zijn geschikt?

Wij kunnen alle thermoplastische kunststoffen voor u zetten, waaronder:

Polycarbonaat en PETG zijn ook koud te zetten.

Machines / gereedschappen

Voor het zetten van kunststof maken wij gebruik van een geavanceerde lijnbuigmachine (buigbank). Daarmee kunnen in één cyclus maximaal 4 vouwlocaties met een individueel instelbare temperatuur bewerkt worden. Bij koud zetten gebruiken wij een hydraulische zetbank, waarop het materiaal in de gewenste hoek wordt geforceerd.

Specificaties

Op onze lijnbuigmachine kunnen wij platen met een maximale lengte van 2500 mm bewerken. En diktes van 30 mm en meer. In één cyclus kunnen maximaal 4 vouwlocaties in de gewenste hoek worden gezet. De radius die gebogen kan worden, is afhankelijk van het type materiaal. Wij adviseren u graag.

Wilt u meer informatie over kunststof zetten of de mogelijkheden voor uw toepassing bespreken? Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Terug naar boven